Tid och pris – samtalsterapi

Tid och pris

Det är viktigt att du undersöker hur lång varje terapitimme är. Sessioner kan variera från 45 till 90 minuter, och det kan vara bra att ställa tidslängden i relation till kostnaden om du vill få ut mest för pengarna.

Det kan även vara värt att se om terapeuten har olika priser beroende på tidpunkt. Mindre efterfrågade tider kan vara billigare, medan de mest efterfrågade tiderna kan vara dyrare. Om terapeuten erbjuder tider utanför normala arbetstider är de ofta dyrare.

Det är svårt att beräkna den totala kostnaden för terapi, då det inte går att förutse hur många sessioner som kommer behövas. Det beror på flera faktorer, såsom hur allvarliga problemen är och hur villig du är att arbeta för förändring. Även om det finns en vilja till förändring kan det finnas hinder som gör det svårt att uppnå de resultat du vill ha.

För att ge en riktlinje kan jag säga att mina klienter i snitt betalar för sex sessioner. Men det är viktigt att poängtera att detta bara är ett genomsnitt – vissa går färre gånger, medan andra fortsätter med terapi betydligt längre.

Andra faktorer som påverkar kostnaden för terapi 

Det är viktigt att du inte bara fokuserar på priset. Ett större problem är att du mer eller mindre köper ”grisen i säcken” om du inte känner terapeuten. Erfarenheter visar att personkemin mellan dig och terapeuten är avgörande för om terapin blir framgångsrik.

Jag rekommenderar därför att du läser på om vad olika terapeuter erbjuder istället för att prova många terapeuter på måfå. Det kan bli dyrt. Att be terapeuten om referenser är knepigt, då samtalen är konfidentiella. Men eftersom många går i terapi idag kan du fråga personer i din bekantskapskrets om deras erfarenheter.

Om du börjar med en terapeut och känner att det inte klickar, rekommenderar jag att du byter. Men innan du gör det, fundera på varför det inte fungerar – kanske är det bara att terapin känns svår.

För att hålla kostnaderna nere rekommenderar jag också att du inte skjuter upp möten. Om det går för lång tid mellan sessionerna kan du tappa fokus, vilket kan förlänga terapiprocessen i onödan.

Det är också viktigt att undersöka terapeutens avbokningspolicy. De flesta har minst 24 timmars varsel, men vissa kan ha längre avbokningstider.

Min erfarenhet är att sena avbokningar ofta beror på vård av sjuka barn. För att undvika dessa kostnader kan det vara bra att ha en backup-plan, som att be någon anhörig om hjälp vid behov.

Om det är möjligt, kan man alltid ses online vid sen avbokning då går inte pengarna förlorade.

Min prissättning

Avslutningsvis vill jag uppmuntra dig att göra en prisjämförelse innan du väljer terapeut, men låt inte priset vara den enda faktorn. Det är viktigt att väga in andra saker, som ditt förtroende för terapeuten.

Kolla också om terapeuten har lediga tider för ombokningar. Det kan vara så att du får vänta länge på en ny tid om du behöver flytta en bokning.

Jag erbjuder terapi i Täby, och brukar kunna erbjuda nya tider samma vecka om du har en flexibel kalender.

Jag har inget avtal med landstinget eller andra aktörer, men upplever att mina priser står sig i konkurrensen.

För individuell terapi tar jag 1100 kr för 50 minuter, och parsamtal kostar 1900 kr för 90 minuter.

Jag erbjuder “prova på coaching/samtalsterapi 490 kr/25 minuter och har en 48-timmars avbokningspolicy.

Jag erbjuder även förmånliga paketlösningar på förfrågan.

För boka tid, boka online, ring eller maila

Om du inte hittar en lämplig tid i online-bokningen så kan du gärna prova att ringa eller maila mig. Alla tider är inte bokningsbara online.

Boka online här

Smala Gränd 5
111 39 Stockholm

Parkallén
183 74 Täby

070-5978347
tiina@samtalsro.se